Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednak kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film