włoska kuchnia

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

kanapki z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w takim razie wziąć pionierski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w istocie warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.