włoska restauracja w centrum Krakowa

Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może skutkiem tego, że używane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne i dobre dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wspaniałe i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Zerknij na parę poniższych składników, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są pierwszorzędne, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.